Slik dekker du bordet til bryllupet

Emilie Flatner
May 26, 2021

Borddekking i seg selv er en kunst, men med et par triks i ermet så er det noe absolutt alle får til. Borddekking til bryllupet er kanskje mer høytidelig enn en hverdagslig parmiddag, men med disse tipsene garanterer vi deg at du får det til!

Se vårt store utvalg med produkter til ditt bryllup her >

Planlegg bryllupet i god tid

Så lenge du synes det er gøy så er det ingenting i veien for at du kan ta borddekking til bryllupet i dine egne hender. Det du derimot burde huske på er å sette av god tid. Selve dekkingen av bordet kan man sjeldent gjøre så veldig lang tid i forkant av selve festen, men det det flere ting du gjør lurt i å sette av litt ekstra tid til. Del gjerne prosessen for borddekkingen i følgende faser for best mulig oversikt underveis:

Research
I den første fasen setter du av tid til å hente inspirasjon til hvordan du vil ha bordet til bryllupet. Bruk gjerne Pinterest eller andre bildedelingstjenester til hjelp, opprett tavler og lagre favorittene underveis. Etterhvert vil du ha samlet en stor bildebank med ulike kombinasjoner som til sammen utgjør din personlige vri.

Planlegging med aktivitetsplan
Ditt beste verktøy i planleggingsfasen er en aktivitetsplan! I aktivitetsplanen setter du opp planer underveis, samt oppgaver og mål du vil oppnå til satte tidsfrister. Kryss av oppgavene som er utført og målene du har oppnåd, og jo nærmere bryllupsdagen du kommer - jo enklere vil det være å se hva som behøver topp prioritet.

Forarbeid
Ikke vær redd for å be om hjelp til forarbeidet. Det er lite som er mer stressende enn å stå å brette servietter til krampen tar deg, natten før den store dagen. Som nevnt så kan man sjeldent dekke bordet lang tid i forkant, men det er likevel en del oppgaver du fint kan gjøre i god tid. Få hjelp av familie, venner eller forlovere til de oppgavene som kan utføres i god tid, som for eksempel bretting av servietter, skriving på bordkort og lignende.

Utførelse
På tross av god planlegging og godt forarbeid så kan borddekkingen ta lenger tid enn hva du først tenkte. Enten du dekker bord for et lite eller stort bryllup så lønner det seg å sette av litt tid til prøving og feiling for selve dekkingen. Kanskje du ombestemmer deg en gang eller to? Eller tre? Be gjerne dine nære om hjelp til selve dekkingen, da det er enkelt å se seg blind på eget arbeid underveis. Ingen skal overkjøre mesterverket ditt, men et par ekstra øyne kan lette på kreativiteten. Et par ekstra hender er heller ikke å forakte når biscepsen begynner å verke etter blomstervase nummer 47.

Tips!
Samle planer, tanker og inspirasjon underveis i en flott bryllupsplanlegger som senere vil bli et minneverdig og flott tilskudd i bokhyllen.

Velg farger og tema for borddekkingen

Allerede på planleggingsstadiet så kan det være lurt å gjøre seg noen tanker om hvilke farger og eventuelle temaer du ønsker å gå for til borddekkingen. Det er lett å la seg påvirke når du scroller gjennom Pinterest, bryllupsmagasiner og andre inspirasjonsbanker, men ikke glem at det er ditt bryllup. Reglene for en formell borddekking kan bestå som rammeverk, men innenfor disse rammene er det helt opp til deg hvordan du ønsker å designe ditt drømmebryllup.

Enkle regler for borddekking

I en jungel av andre ting å tenke på så kan det være greit med en kjapp gjennomgang for en formell borddekking. Vi har satt sammen en enkel guide som du kan bruke som huskelapp når hodet jobber på fullgir i forkant av selve bryllupet.

Bestikk
- Start ytterst og jobb deg innover. Bestikket skal ligge i den rekkefølgen det skal brukes
- Legg gaffelen til venstre for tallerken, og kniven til høyre både ved forrett og hovedrett
- Dersom suppe skal serveres, så skal suppeskje til høyre for kniven
- Knivbladet/egget skal alltid ligge mot tallerken
- For et mest symmetrisk og behagelig resultat så legger du bestikket slik at bunnen av bestikket er på samme linje som nederste kant på tallerken
- Til desserten ligger dessertbestikket vannrett ovenfor tallerkenen. Skaftet på kakegaffelen skal ligge mot venstre og skjeens skaft skal vende mot høyre

Tallerken
- Tallerken med motiv skal vende samme vei på alle
- Hovedrettens tallerken plasseres nederst, deretter kommer tallerken til forrett eller suppe
- Mindre tallerkener til brød og annet plasseres ovenfor eller til venstre ved siden av gaflene

Glass
 - Reglene for glass er de samme som for bestikk. Sett de opp i den rekkefølgen som vinen skal drikkes, fra høyre til venstre
- Vannglass skal stå lengst til høyre, og dessertglasset innerst.

La bryllupsbordet blomstre

Det spiller ingen rolle om du har et høst-, vinter-, vår- eller sommerbryllup. Blomster er både romantisk og dekorativt, og en selvfølge i de fleste bryllup. Mange velger å ha en stor blomsteroppsats per bord, men her kan du også trikse og mikse for å skape din egen vri. Kombiner gjerne blomster med grønne planter og kvister, som for eksempel eucalyptus.

Tips!
Dersom du har bordsetting med lange bord, så kan blomstergirlandere fungere godt som borddekorasjon i kombinasjon med mindre blomsteroppsatser og planter.

Gjør borddekkingen personlig

I både store og små bryllup så er det mange som ønsker å dele opp bordene i grupper, slik at gjestene får en liten intim sfære på hvert bord. I tillegg til bordkort så kan et bordnavn per bord være en morsom og kreativ vri som du og din make kan tilpasse til egne minner. I stedet for bordnummer så kan dere for eksempel lage bordnavn til hvert bord. Bruk litt tid på å finne minner, steder eller hendelser som representerer deres forhold, og la bordene få navnene. Dette kan for eksempel være stedet dere møttes, deres første bolig, navn på barn, musikkfavoritter og lignende.