15 Morsomme aktiviteter for barn i alle aldre

Emilie Flatner
May 24, 2021

Slik får du hyggelig kvalitetstid med barna - med hjemmeaktiviteter

Hent frem en quiz, dra i gang et påskeverksted og legg frem brettspillene. Her er våre tips til aktiviteter for barn i alle aldre.

1. Bygg et teppeslott

Som voksen så er det ikke like enkelt å forestille seg at stuen kan gjøres om til et magisk kongerike med flotte slott og skjulte gjemmesteder. Men som barn er det ikke mye mer som skal til enn et teppeslott! Stable puter, sofarygger, stoler og tepper slik at barna kan leke seg med et morsomt teppeslott. Det er neppe mange barn i alderen mellom 4-10 år som ikke finner denne leken interessant. Hjelp barna med å sette opp teppeslottet, og la de gjerne få holde på med egne leker og aktiviteter i teppeslottet når det er satt opp.

2. Gjemsel

Å leke gjemsel kan være like morsomt for den som gjemmer seg som den som leter. Avhengig av alder på barnet så kan du tilføre elementer i leken som gjør letingen litt vanskeligere, med for eksempel et bind for øynene slik at den som leter må føle seg frem i stedet for å se.

3. Bursdagsfest for barnets favorittleke

Sett fantasien i sving og arranger en minibursdag for barnets favorittleke! Kanskje han eller hun har en favorittbamse, en barbiedukke, en actionfigur eller andre leker som lekes mest med? Da er en bursdagsfeiring for leken en super måte å aktivisere barnet på. Blås opp ballonger, syng bursdagssang og bak en kake eller muffins for bursdagsleken som skal feires.

4. Skattejakt

Ta på detektivbrillene og finn frem skattekartet! En skattejakt kan være både kreativ og morsom med ulike oppgaver som barnet må løse underveis. Selve skatten kan også variere, med alt fra godteri, en leke, en spennende barnefilm eller andre ting du har liggende hjemme fra før. Du kan for eksempel gi barna en liste over ulike ting du har gjemt rundt om i hjemmet, sammen med et enkelt skattekart du har tegnet. Hos oss finner du også et morsomt skattekart i form av en spisebrikke, som senere kan brukes til for eksempel pirat og sjørøver-bursdag. 

5. Leke butikk

Hvis junior i huset skulle drevet en butikk, hvilke varer ville da blitt solgt? Sett opp barnets egen fantasibutikk og la barnet velge hva som skal selges. Valutaen i dette tilfellet kan være alt fra godteri og fantasipenger til faktiske penger eller sedler fra Monopol-spillet du har liggende.

6. Barnas verksted

Enten det er påskeverksted, juleverksted eller andre typer av verksted du skal sette i gang med så er dette en super aktivitet både for store og små. På et verksted kan du legge frem ulike aktiviteter og prosjekter som barna kan løse både alene og sammen med resten av familien. Til påskeverksted kan dere for eksempel sette sammen ulike påskedekorasjoner, male på påskeegg og male påskekyllinger på minilerret.

Se alle våre artikler til verksted og DIY hobby!

7. Lag et orkester

Enten du er musikalsk eller ei så er dette en lattermild aktivitet som både store og små vil ha glede av. Ta frem stekepanner, kasseroller, bestikk og sleiver for å banke løs på tingene dere har satt frem. Her lønner det seg for øvrig å ikke ha lett irriterte naboer, og ørepropper kan være en fordel.

8. Ballongparty

Ballonger har en tendens til å glede enten det er en feiring på gang eller ei, og barn er kanskje ballongenes største fanbase. Ballonger kan brukes til mer enn bare dekorasjon, og du vil bli forundret over hvor morsomt det kan være å blåse opp en ballong for deretter å slippe den og la den gå tom for luft mens den fyker rundt i rommet. For større barn kan også ballonger fungere til innendørs ballspill som fotball, uten at den risikerer å gjøre like stor skade som en tung ball.

Sjekk ut vårt enorme utvalg av ballonger!

9. Utkledning for barn og voksne

Hva er vel morsommere enn en lek med utkledning? Utkledningen trenger ikke å være komplisert, og den trenger heller ikke å ha en sammenheng. Barnas fantasi vil gjøre opp for det meste, og her gjelder det bare å slenge seg på som voksen. Et håndkle kan bli en flott turban, et toga-kostyme eller en morsom superhelt-kappe. Et gavebånd eller hyssing kan bli til en musehale, og værhår kan tegnes på med litt eyeliner eller annen sminke du har liggende.

Se alle våre kostymer her!

10. Lag ditt eget teater

Bruk fingerdukker, bamser, dukker eller andre leker dere har liggende og bruk fantasien til å lage et flott lite teater!

11. Limbo

How low can you go? Limbo er et gammelt festtriks som er like morsomt når du er 6 år som når du er 36 år. Barna kommer med en klar fordel i høyden, men balansen kan kanskje vi voksne ta litt igjen på. Limbo er en morsom lek som dere kan spille musikk til og holde gående en god stund mens latteren runger.

12. La barna fotografere

Lag en liste over ulike ting barna skal fotografere, og sett alle bildene sammen til en morsom fotobok etterpå! På listen kan det for eksempel stå at barna skal fotografere alt de finner av ting i huset på en viss bokstav, eller ting i en spesifikk farge. Her gjelder det bare å være kreativ, og her kan dere anvende enten mobil som kamera, et ordentlig fotoapparat eller et morsomt polaroidkamera.

Se Photobooth og tilbehør her!

13. Brettspill og andre spill for barn

Dersom du ikke har noen spill liggende så kan du komme langt med et papir og en penn. Tegn opp et rutenett for å spille 3 på rad, kjør gjettelek med tegninger eller finn på andre morsomme hjemmelagde spill.

14. Lag hjemmekino

Finn frem popcornet og gjør stuen litt ekstra komfortabel med både puter og dyner - nå er det tid for hjemmekino! Om ikke barna allerede har bestemt seg for hvilken film de vil se så kanskje du kan overtale de til å se en av dine barndomsklassikere? Med ulike strømningstjenester så har dere et gigantisk bibliotek av filmer å velge mellom, så her kan dere velge og vrake. Til kinoopplevelsen er det også supert med litt snacks og godis, og vi har mange ulike bokser og beger som passer perfekt til anledningen.

15. Talentkonkurranse

Her får barna muligheten til å vise seg frem! Heng opp gardiner eller vær kreativ med et laken for å lage et sceneteppe, og be barna forberede sine shownummere før de går på scenen. Bytt på å være dommere og deltakere slik at barna også får muligheten til å bedømme underveis.