10 tips til etikette for bryllupsgaven

Marlén Bjørnås Midttun
May 24, 2021

Bryllupsgave - Hva passer seg?

Lurer du på hvor mye du skal bruke på bryllupsgaven til brudeparet? Det skjønner vi godt. Så snart invitasjonen til et bryllup dropper ned i postkassen så er det en del utgifter du som gjest ofte må forholde deg til. Kanskje du skal delta i utdrikningslag, kanskje det er et destinasjonsbryllup der du må ut med en sum for både reise og overnatting? Når selve bryllupet står for tur så står bryllupsgaven som neste på listen over utgifter. Hvor mye penger skal du legge i den, og hva ‘passer seg’? Vi hjelper deg på veien med 10 tips.

1. Hvor mye burde man bruke på bryllupsgave?

Ifølge nyere studier så bruker en amerikansk bryllupsgjest om lag 1000 kr på en bryllupsgave, dersom man er venn av paret. I familiære relasjoner øker beløpet til rundt 1500 kr. Selv om du ikke regner deg som nær venn av paret så anbefales det generelt ikke å bruke under 500 kr på en gave. Dersom du er en kollega eller fjern bekjent så vil en grei sum å forholde seg til være rundt 500-800 kr. Mange brudepar formidler en ønskeliste i forkant av bryllupet, og dersom det eneste gjenstående på listen er over ditt budsjett så kan det heller anbefales å kjøpe et gavekort på en av butikkene de har ønskeliste fra.

2. Er det greit å spleise på bryllupsgaven?

På brudeparets ønskeliste kan man ofte finne noe for enhver lommebok, men her gjelder det å være rask! Hvis du ikke er rask nok så kan fort brudeparets ønskeliste bli kortet ned av andre som krysser av kjøpet før deg. Hvis de eneste artiklene igjen på ønskelisten er over budsjettet ditt så er det derimot ingenting i veien for å gå sammen med flere for å spleise på gaven.

3. Burde prisen på bryllupsgaven matche feiringens ekstravaganse?

Brylluper kommer i alle former og varianter. Det er likevel ingenting som tilsier at du som gavegiver må matche bryllupets verdi. Som eksempel kan vi si at dersom bryllupet du skal i åpenbart har hatt en høy prislapp for de som holder det – så betyr ikke det at du må knuse sparegrisen for at gaven skal matche bryllupet. På lik linje vil det heller ikke være en selvfølgelighet at du skal nedgradere gaven dersom bryllupet holdes kjapt og enkelt på det lokalet rådhuset. Dersom du også er invitert i flere arrangementer i forbindelse med bryllupet (for eksempel forlovelsesfest, utdrikningslag o.l), så er 60-20-20 regelen grei å forholde seg til. Regelen betyr at du skal bruke 20% av ditt totale gavebudsjett på gave til en forlovelsesfest, 20% på innskudd til utdrikningslag og 60% for selve bryllupsgaven.

4. Kan man gi penger som bryllupsgave?

Det er ingenting i veien for å gi penger som bryllupsgave. Ettersom flere og flere gifter seg i senere alder enn hva man gjorde for noen tiår siden så er det også naturlig at flere par ønsker seg pengegaver som de kan sette av til sparing, bryllupsreise eller lignende.

 Dersom du velger å gi penger i bryllupsgave så anbefales det å gi gaven i forkant eller etter selve bryllupet ettersom kaoset på selve bryllupsdagen kan bidra til at eventuelle kontanter kan fly hit og dit mellom alle aktivitetene. I tilfelle av penger som bryllupsgave så kan det i så fall være både hyggelig og praktisk for de nygifte å få gaven som et gavekort eller lignende.

5. Må jeg kjøpe bryllupsgave til et destinasjonsbryllup?

Det er ingen fast regel for etiketten rundt gave til et destinasjonsbryllup. Ofte har gjestene allerede måttet bruke penger på transport og hotell/losji, i tillegg til eventuelt barnepass eller lignende. Derfor kan man si at de allerede har måttet investere både her og der. Men dersom du likevel ønsker å gi en gave så vil det alltids bli tatt godt imot. Hvis du allerede er noe skrapet etter å ha brukt penger på å kunne delta i selve bryllupet så er det ingenting i veien for å vente en tid etter bryllupet ved å gi en gave.

6. Burde jeg kjøpe bryllupsgave dersom jeg ikke kan komme?

Du er invitert i bryllup, men du kan ikke komme. Skal du da kjøpe gave? Svaret kommer ofte an på hvor godt du kjenner paret. Dersom du er nær venn av paret så vil det i seg selv være trist om du ikke kan delta i feiringen, og da vil de fleste passe på at det ikke blir enda tristere av å ikke gi paret en oppmerksomhet for kjærligheten. Hvis du derimot er en fjern slektning eller venn av paret så vil det heller ikke bli sett på som ufint om du ikke gir en gave når du ikke kan delta i selve bryllupet.

Uansett årsak til at du ikke kommer i selve bryllupet så vil det uansett være hyggelig med et kort der du kan gratulere og takke for invitasjonen.

7. Burde verdien av bryllupsgaven være høyere dersom jeg kommer med pluss 1?

Selv om du har med deg en date til bryllupet så er det ingenting som tilsier at du må doble verdien på gaven. Dersom både du og daten din er like nær i relasjon til paret så vil det derimot være naturlig at prisen på gaven burde være noe høyere enn om du hadde kommet alene, men dette er opp til hver enkelt.

8. Hvor lenge etter bryllupet kan jeg vente før jeg må gi en bryllupsgave?

Rent tradisjonelt sett så er det 1 år som er den magiske grensen du burde holde deg innenfor for når du skal gi en bryllupsgave. Med det sagt så er det jo før jo bedre som gjelder. De fleste nygifte par vil sette pris på å kunne åpne bryllupsgavene mens de fortsatt er i nygift-fasen.

9. Burde jeg sende bryllupsgaven direkte eller ta den med i bryllupet?

Det er mange ting som skal sjongleres og holdes styr på under bryllupsdagen, derfor vil nok mange par sette pris på å få gaven tilsendt før eller etter selve dagen. Hvis du likevel velger å ta med deg gaven til feiringen så burde du i forkant sjekke om det er noen i bryllupsfølge som kan ta seg av gavene, i tilfelle brudeparet skal rett på bryllupsreise og derfor ikke har tenkt seg hjem med det første.

10. Kan man kjøpe bryllupsgave som ikke står på brudeparets ønskeliste?

Brudepar bruker ofte lang tid og er nøye med ønskelisten de setter opp til bryllupet. Det er likevel ingen sure miner dersom du velger å skaffe en gave utenfor listen. Det du derimot burde passe på er at du faktisk vet at det du kjøper er noe som brudeparet vil sette pris på.