home Meny close
menu Meny

10 Tips til baking med barn

Festkompaniet
March 24, 2020

Slik viderefører du din egen bakeglede til barna

Kombiner kvalitetstid med barna og bakeverksted, og lær bort dine beste triks som barna garantert vil ha glede av.

Huskeliste for små kokker

Enten du ser på deg selv som et kokketalent eller en nybegynner, så er det noen kjøreregler som kan være greie å huske på når en mini-kokk skal inn på kjøkkenet. Det viktigste er at aktiviteten er stimulerende og morsom for barnet, og vi har satt sammen en liten huskeliste som kan være grei å ha i bakhodet når bakingen skal i gang.

1. God tid

Du er kanskje vandt med å fullføre bakingen på en viss tid, men med barn så kan det meste ta litt lenger tid. Når du skal sette i gang med et bakeverksted så er det derfor greit å sette av en god del mer tid enn hva du vanligvis ville regnet med. Husk at læring gjør mester, og vær tålmodig.

2. Instavennlig bakst? Samme det vel!

Baking med barn er ikke jobben for perfeksjonister. Kaken blir kanskje litt skjev, bollene blir i ulik størrelse og det blir fotspor i mel på gulvet. Men hva gjør vel det? La barnet få utforske, prøve og feile.

3. Bakeoppskrifter for barn

Finn frem kokebøker og ulike oppskrifter fra nettet, og la barna bli med i å velge ut hvilke bakeverk som frister mest. At barnet selv får velge oppskrift bidrar sannsynligvis også til at de blir mer fristet til å være med på hele prosessen. Dersom du skal bake med små barn så kan du på forhånd plukke ut 2-3 oppskrifter som barnet kan velge mellom, for å gjøre prosessen litt enklere.

4. Lær barna å rydde opp

Å rydde står kanskje på toppen av kjedelighet for et barn, og å rydde etter matlaging er intet unntak. Det vil derimot ofte lønne seg å ta ryddingen underveis, slik at dere slipper et skippertak i rydding når den fristende baksten står klar for å spises. Det vil også gå mye smidigere underveis når kjøkkenbenken ikke flyter over av ting dere har brukt underveis.

5. Tilpass oppgavene etter alder

En 4 åring har sannsynligvis ikke erfaring med å måle opp X antall desiliter med det ene og det andre, og det vil derfor være fordelsmessig å måle opp ingrediensene i forkant. La barnet heller få bli med på å helle ingrediensene i bollen, og ikke glem smaksprøver underveis! Å tilpasse oppgavene under bakingen er essensielt for at interessen skal kunne holdes ved like gjennom hele prosessen. Jo eldre og mer erfarne barn - jo større ansvar kan de ta. Det kan også lønne seg å sette opp en plan som dere kan krysse av underveis sammen, slik at barnet også får et forhold til hvor mye som står igjen på to-do listen.

6. Fargerik og spennende baking for barn

Det finnes mange ulike triks du kan bruke i bakingen for å gjøre det litt ekstra spennende for et barn. Dersom dere skal bake en kake så kan du for eksempel overraske med et morsomt kakebilde av barnets favorittfigur. Hos oss finner du mange ulike kakebilder, kakepynt, spiselig glitter og mye mer som setter farge på baksten, og som barna digger.

7. Kreative barn med kreativ baking

Barnas fantasi overgår ofte voksnes. Når dere har valgt oppskrift og ingrediensene er satt frem så kan du gjerne spørre barnet underveis i bakingen om de har noen ideer for hvordan baksten kan bli enda kulere. Vanlig melis kan for eksempel tilsettes konditorfarge, og toppingen på kaken kan være barnets favorittgodteri. Trikset for å gjøre bakingen til en suksess med barn består i stor grad av å holde interessen ved like, og sjansene er større for at du oppnår nettopp det ved å la den lille kokken få være kreativ leder.

8. Læring underveis

Enten du har et barn i barnehage eller skolealder så er baking en flott plattform for læring. Hold bakingen leken og morsom, men forklar gjerne underveis hva ulike forkortelser betyr, utfallet av å blande den ene ingrediensen med den andre, og litt matematikk! Her kan du holde det enkelt i henhold til alderen på barnet, og start gjerne med oppgaver som ikke er for krevende. Hva er 2+1 desiliter med mel? Hvor mange egg mangler dere?

9. La barnet bli delaktig i hverdagens bakst

Øvelse gjør mester, og det samme gjelder for baking. Ikke begrens barnet til at han eller hun kun får være med på baksten til spesielle anledninger. Be barnet om hjelp når du skal bake brød eller annen hverdagsmat, og du vil se at barnet plukker opp mer etterhvert som tiden går. Målet for bakingen med barna er at de skal finne en glede i det, og det gjøres best ved at barnet får være med så mye som mulig.

10. La barna servere

Når bollene, kakene og andre godsaker står fiks ferdig til servering så kan du enkelt sørge for at baksten er morsom å vise frem. La barnet stolt få vise frem sine ferdigheter til resten av familien, og sørg for at serveringen også blir en morsom del av det. Hos oss finner du mange ulike serveringsalternativer som er minst like flotte som bakverket dere skaper.

Sist men ikke minst - husk å ha det gøy underveis, og ikke glem at kvalitetstiden går foran suksessen. Det gjør ingenting om det ikke blir helt som tenkt med det første, og det er heller ingen skam i å prøve igjen og igjen. Bakegleden kan komme med det samme, eller litt etter litt. Det viktigste er å kose seg underveis, og med disse triksene er dere forhåpentligvis godt på vei!

Toppinnlegg akkurat nå


Lukk
800 kr igjen til fri frakt!
0 av 800